Up next


17 мига до Края на света (2013, 30 мин.)

960 Views
onevid
5
Published on 29 Jun 2018 / In Film & Animation

Твърде много искахме да изречем за скромните 30 мин. на този филм за Края. Както и в предишния, „Чудо голямо", целим едно - набавяне на смисъл във време, в което смисълът изживява невиждана по размерите си смъртност.
Означава ли това, че иде краят на света? Надали. Вероятно преди да дойде истинският край ще си купим десетки шампоани против пърхут, ще участваме в още няколко предсрочни избори, ще ни падат кестени по главите, ще раждаме бебета и ще чакаме увеличение на заплатите. Едно е сигурно - няма да дочакаме Рей Манзарек в България.
Защото този свят е свят на смъртта.
Живейте така, че да не се боите, като умирате, казва един приятел свещеник. Повечето от нас реагират с усмивка на тази мисъл - защото никой не иска да мисли сериозно смъртта. Най-малкото, за да не изгуби апетита си за вечеря.
Естествено, от екрана не замеряме с публицистична истерия на тема Края. Ние просто търсим смисъла и засвидетелстваме уважение към чудото, наречено живот. Към нашата сложна и загадъчна действителност.
Очевидно няма лесни решения пред изпитанието да си жив. Онзи, който внушава обратното, ни пробутва много вреден кич. Същевременно вярвамe, че всеки зрител на този филм може да бъде поданик на щастието, на смисления живот. Защото - по известния израз - ние сме стъпили на раменете на гиганти - и от тяхната перспектива можем да осъзнаем собственото си достойнство, сила и свобода.
Свободата ще надживее властите и „управниците на тоя век". Тя ще надживее и Края на света...

Show more
0 Comments sort Sort by

Up next